Het regenwater in je regenput is vloeibaar goud. Je bespaart ermee op je waterfactuur en het is duurzaam. Om steeds te kunnen genieten van proper regenwater in je toilet of wasmachine is het belangrijk om je regenput proper en rein te houden. Wij vertellen je hieronder alles de reiniging van je regenput.
Hoe vaak moet de regenput gereinigd worden?
Er zijn 2 manieren om dat te bepalen:
Je kan wachten tot de regenput vuil genoeg is, ofwel plan je elke 4 à 5 jaar een reiniging. Met een reiniging elke 4 à 5 jaar vermijd je vuil regenwater in je toilet (bruine randen) of in de wasmachine. Vind je dat overbodig en wacht je liever tot het regenwater effectief vuil is? Dat kan ook, zo ben je zeker dat een grondige reiniging absoluut nodig is.
Aan jou de keuze.
Waarom stinkt mijn regenwater?
Als je regenwater niet meer proper is, het stinkt of heeft een bruine kleur, ligt dat aan een vuile regenput. Het vuil dat in de regenput terechtkomt (bladeren, mos op het dak of in de dakgoot) vormt na verloop van tijd een sliblaag op de bodem van de regenput. Deze slibvorming zorgt voor bruin of stinkend regenwater.
Stinkend regenwater is een indicatie van een vuile regenput. Hoog tijd voor een reiniging!
Vuil regenwater, vuile regenput
Na verloop van tijd wordt de regenput, en dus ook het regenwater vuil. Daar zijn verschillende oorzaken voor:
- Slib op de bodem van de put
Het vuil en zand dat op je dak ligt, wordt mee afgevoerd naar de regenput. Hoe vuiler je dak en de omgeving, hoe vuiler het regenwater dus. - Mossen en bladeren
Bladeren en mos die op het dak of in de dakgoot liggen, worden automatisch mee afgevoerd naar de regenput bij een regenbui. Die bladeren rotten dan in de regenput, met als gevolg vuil en stinkend regenwater. Een propere dakgoot is dus een must voor de zuiverheid van je regenwater. - Soort dakbedekking
Roofing als dakbedekking is minder geschikt voor je regenwater. De kleine partikeltjes kunnen namelijk loskomen en mee afgevoerd worden naar de regenput. Na verloop van tijd kan dit voor bevuiling in de regenput zorgen.
De regenput zelf reinigen
Je kan je regenput zelf reinigen, al is dat niet aan te raden. Een regenput is een besloten, ondergrondse ruimte waar zich giftige gassen kunnen ontwikkelen. Het kan gevaarlijk zijn om zonder enige bescherming (gasdetectie) in de put af te dalen.
Je laat het werk dus best aan een specialist over, die op een veilige, efficiënte manier en met het juiste materiaal de regenput kan reinigen.
Reinigen regenput: onze werkwijze
- Opzuigen van het resterende regenwater in de put.
- We halen alle slib en vuil van de bodem. We dalen af in de regenput, met een gasdetectiemeter, en verwijderen het slib.
- Onder hoge druk spuiten we dan de wanden en de bodem volledig proper.
Op deze manier heeft de regenput een grondige reiniging ondergaan en kan jij terug gebruik maken van proper regenwater!
Hoeveel kost het om de regenput te laten reinigen?
De kostprijs hangt af van enkele factoren. Zo hebben we aan een grote regenput meer werk dan aan een kleine put. Daarnaast is het ook handig als de regenput goed toegankelijk is met ons werkmateriaal.
Weet je graag op voorhand wat de reiniging je zal kosten? Vraag gerust een offerte aan. Op basis van jouw gegevens geven wij jou een correcte kostprijs. Zo is het op voorhand duidelijk wat het jou zal kosten om de regenput te laten reinigen.